Следвайте Гласове в ТелеграмСтраната ни е на 40-о място от 50 държави в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСтраната ни е на 40-о място от 50 държави в
Коментари Харесай

Българите са най-лошите шофьори в Европа

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Страната ни е на 40-о място от 50 държави в света

Има разнообразни клишета за водачите: южняците карали безредно, германците доста бързо, американците са прекомерно бавни и така нататък Но къде в действителност са най-хубавите водачи в света? Отговора на този сложен и нееднозначен въпрос са се пробвали да намерят експертите по автомобилно обезпечаване от британската компания  Compare The Market. Те са създали огромно изследване по този въпрос, тъй като той надвишава чисто шофьорските умения на водачите във всяка страна.

За да сформират листата с най-хубавите и най-лошите страни, са прегледани разнообразни фактори,

в това число рестриктивните мерки за позволен алкохол в кръвта, качеството на пътищата

и броят на смъртните случаи, породени от пътния трафик.

Този набор от данни класира 50 разнообразни страни въз основа на това какъв брой положителни са те за шофиране. За задачата са употребявани 6 разнообразни фактора.

l Настроения в обществените медии – процентът изявления в обществените медии, които са били позитивни за шофирането в дадена страна през последната година.

l Лимит на алкохол в кръвта – оптимално допустимата граница на алкохол в кръвта по време на шофиране. Измерено в g/dl.

l Смъртни случаи при пътнотранспортни катастрофи – приблизителна смъртност при произшествия на 100 000 души през 2019 година

l Ограничение на скоростта – оптималното ограничаване на скоростта в страната.

l Качество на пътищата – отговор на въпроса в изследването “Във вашата страна какво е качеството  на пътната инфраструктура? ” (1 е равно на извънредно неприятно и 7 - на измежду най-хубавите в света).

l Индекс на трафика – това е междинна оценка на времето, изразходвано в трафика при пътешестване до работното място, оценка на неудовлетвореността на водачите от тапите, оценка на потреблението на CO2 и цялостна неефективност на системата.

Гледайки тези индикатори, излиза, че

Япония е домът на най-хубавите и най-безопасните водачи в света

Граничните равнища на алкохол в кръвта в Страната на изгряващото слънце са много ниски - 0,03 g/dl, сходно на тези в Чили и Чехия. Там има и най-високите позитивни настроения в обществените медии за термини, свързани с шофиране - 33,4%. Не единствено това, само че Япония има и четвъртото най-високо равнище на качество на пътищата в листата, което значи, че като цяло това е доста безвредна страна освен за шофиране, само че и за пешеходците.

Осем от първите 10 най-безопасни страни са в Европа, като Нидерландия е на второ място  в света с 6,4 точки. Ниската страна има второто най-високо равнище на качество на пътищата, тъкмо след Сингапур с 6,5, и има едни от най-ниските равнища на смъртни случаи при пътнотранспортни катастрофи на 100 000 души, като се изравнява с Япония, Дания и Германия.

Норвегия е на трето място с класирането си на осмо за своя показател на трафик, което значи, че се радва на малко време за пътешестване до работното място и равнища на ползване на CO2. Освен това

е в челната позиция за минимум смъртни случаи  при пътнотранспортни катастрофи -

2 на 100 000 души. Единствените други страни с толкоз дребен индикатор са Сингапур и Швейцария. Границите на алкохол в кръвта също са третите най-ниски - 0,02 g/dl.

На четвърто място е Естония, с третото най-ниско равнище на показател на трафик в света, а Швеция е на пето, с три смъртни случая при пътнотранспортни катастрофи на 100 000 души и ниски граници на алкохол в кръвта от 0,02 g/dl.

Други европейски страни, които попаднаха в топ 10, са Австрия, Швейцария, Испания и Португалия, а Сингапур, която е страната с най-ниска позволена оптималната скорост (90 км/ч), е на девето място.

България е класирана на 40-о място, последна измежду страните в Европейски Съюз, само че в проучването не са включени всички страни - членки на съюза. Липсва да вземем за пример Румъния.

У нас тапите са оценени на 99,4

По-малък трафик от този в България има единствено в Австрия, Нидерландия, Естония, Финландия, Дания, Литва, Чехия, Хърватия и Босна и Херцеговина. По положение на пътищата България е оценена с 3,4. След нас са Ливан и Босна и Херцеговина (с най-лошата пътна мрежа), Бразилия, Перу и Малта.

 Според изследването Тайланд е страната с най-лошите водачи в света, с най-голям брой трагични смъртни случаи при произшествия - 32 на 100 000 души.

Перу е на предпоследно място с най-голям показател на трафик (220,4) и четвърто най-лошо равнище на качество на пътищата.

Има няколко южноамерикански страни, които попадат в последните 10, в това число Аржентина, на 45-о място, и Бразилия, на 41-о. Ограничението на високата скорост в Аржентина от 130 км/ч способства за това водачите да се възприемат като по-малко безвредни, дружно с дългите пътувания до работното място и високите равнища на излъчвания на CO2.

По сходен метод в Бразилия смъртността при пътнотранспортни катастрофи е висока

- 16 на 100 000 души, и има третото най-ниско равнище на качество на пътищата в листата. Ливан, Индия и Малайзия са в топ 5 за най-лоши водачи в света, след тях попадат и Съединени американски щати, Турция и Канада.

Канада има второто най-ниско равнище на позитивни настроения в обществените медии във връзка с шофирането с 8,44% – единствено след Дания, до момента в който Малайзия, Съединени американски щати, Канада, Англия и Сингапур имат най-високите възможни равнища на алкохол в кръвта – 0,08g/dl.

По отношение на рестриктивните мерки на скоростта, Турция се изравнява с Полша и България за общо второто най-високо ограничаване от 140 км/ч. Единствената страна, където може да се кара по-бързо, без да има заплаха да ви глобят,, е ОАЕ със 160 км/ч. Естествено, и Германия, където на доста места от аутобаните няма ограничаване на скоростта.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР